Blizzard Entertainment

Blizzard Entertainment är en av världens absolut största speltillverkare med så många succéer i bagaget att det nog måste vara svårt att komma ihåg dem alla, även för de ledande på företaget. Det är svårt att säga vad det är som gjort att Blizzard Entertainment kunnat skörda sådana enorma framgångar. Det är tydligt att man haft något som andra företag inom samma bransch inte riktigt haft. Man har på något sätt lyckats göra fantasydelen av branschen till sin egen och där finns det ingen som riktigt kan konkurrera med Blizzard Entertainment.

Man har gjort sig kända för att satsa på några få spel och verkligen göra dessa bra än att hela tiden släppa en massa mindre genomarbetade spel som förstör ryktet. Spelarna vet att det kommer bli något alldeles speciellt när Blizzard släpper nytt. Man har flera gånger verkligen lyckats med att revolutionera spelbranschen. Dels genom att använda sig av nytänkande betalningsmetoder men också genom att vara så skickliga på att förstå hur onlinespel verkligen borde se ut och vara utformade.

Warcraft

Warcraft är ett realtidsstrategispel. I likhet med Age of Empires och Command and Conquer var Warcraft ett riktigt banbrytande spel inom genren och Blizzard får därmed ses som riktiga pionjärer som hjälpte till att bana väg för andra strategispel som skulle komma senare. Sanningen är att man var oerhört tidigt ute. Man släppte det första spelet i serien så tidigt som 1994 och det är nästan svårt att förstå hur tidiga man var när man gjorde det. Det dröjde heller inte allt för länge innan man lyckades komma ut med ett uppdaterat spel i Warcraft II: Tides of Darkness. Senare samma år släppte man dessutom en expansion. I mitten av 2003 släppte man det senaste realtidsstrategispelet, Warcraft III: The Frozen Throne.

World of Warcraft

World of Warcraft gjorde en jättesuccé när man lanserade det 2004. Det är ett äventyrsspel där spelaren huvudsakligen ska försöka göra sin karaktär bättre, inte minst genom att levla upp. World of Warcraft som ofta är mer känt för sin förkortning WoW är ett så kallat MMORPG-spel där man spelar online med massvis av andra spelare i samma värld. Intressant är att man valde ett lite annorlunda betalsystem i WoW. Man började nämligen låta spelare fortsätta betala även efter att de köpt spelet. På så vis kunde Blizzard få in pengar även efter att de sålt själva spelet.

Diablo

Det här är en annan av Blizzards riktiga kassakor. Det första spelet vann Blizzard drygt 20 stycken fina utmärkelser. Det släpptes 1998 och blev en omedelbar succé. Diablo II kom ut år 2000 och blev extra populärt för att man verkligen förstått hur man skulle använda sig av internets möjligheter till multiplayerspelande. Man släppte dock inte en ordentlig uppföljare förrän 12 år senare då Diablo III lanserades.