Dataspelsklassiker

Vissa spel håller helt enkelt en alldeles egen nivå. Vissa spel är så viktiga för sin tid och sitt sammanhang att det växer och blir till odödliga klassiker. Även trots att dataspel inte funnits allt för länge sett till många andra saker så som TV eller radio har det redan kommit fram en oerhörd mängd riktiga klassiker. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som skapar en klassiker. Ofta vill man att spelet ska ha något unikt – något som inte gjorts tidigare. En annan förklaring är helt enkelt att spelet måste vara bra. Riktigt bra.

Vilket spel som faktiskt ses som en klassiker beror ganska mycket på vem man frågar. Det som kanske känns som ett modernt och urvattnat spel av någon äldre kan ses som en riktig klassiker av en yngre generation. Studerar man sambandet mellan vilka spel man anser vara klassiker och åldern på personerna ser man snabbt att det finns ett sådant.

Backpacker

Med spelet backpacker fick spelarna ta sig ut i världen och lära sig ett och annat om den. Det här spelet kan närmast beskrivas som ett resespel där det gäller att spelaren ska ha kunskaper om de olika resmålen. Det är ett bra sätt att vidga sina vyer samtidigt som man också får prova på hur bra koll man verkligen har på världens olika länder. Backpacker blev oerhört populärt i Sverige när det kom.

Age of Empires

När Age of Empires släpptes 1997 tog det världen med storm. Realtidsstrategispel hade visserligen släppts tidigare än så. Till exempel kom en annan klassiker i Command and Conquer (även det en riktig klassiker) redan 1995 men Age of Empires blev ännu mer omtyckt. Här gäller det att samla in guld, trä, sten och mat för att på så sätt kunna bygga upp en civilisation som krossar de konkurrerande – det ska göras med svärdet i hand så att säga. Uppföljaren Age of Empires II blev än mer omtyckt och är idag ett välspelat spel som många födda på slutet av 80-talet och början av 90-talet blir alldeles nostalgiska över.

The Sims

I The Sims ska du ta hand om karaktärer som försöker leva vanliga liv. Det var revolutionerande när det kom på grund av sin enkla idé. Du ska styra allt i din sims liv: från att bygga hus, till att skaffa arbete och ha sociala relationer.

Klassiker i spelautomatsvärlden

Något som tagit fart ordentligt de senaste åren är spelautomaterna. De har utvecklats mycket sedan de riktigt gamla enarmade banditerna. Nu för tiden rör det sig ofta om spel med avancerad grafik och framför allt riktigt roliga teman. Det här har lett till att många som gillar spelautomater eller slottar anser att vissa av spelen rent av är dataspelsklassiker. Ett sådant är så klart Gonzo’s Quest som är en av de absolut mest spelade spelautomaterna på nätet. Det är svenska Net Entertainment (Net Ent) som ligger bakom slotten som skördat så stora framgångar inom branschen. Charmen med just Gonzo’s Quest är att det har ett tema som är oerhört fängslande. Gonzo är nämligen ute och letar guld i Latinamerika under spanjorernas storhetstid.

Du kan spela Gonzo’s Quest och andra klassiker på en mängd olika nätcasinon. Du kan dessutom testa på spelet helt gratis utan att vare sig registrera dig eller lägga in några pengar överhuvudtaget. Skulle det sedan vara något för dig är det enkelt att skapa ett konto och ofta får du då även en hel del i välkomstbonus. Se bara till att läsa igenom användaravtalet så du förstår vad det innebär.