Diablo

Det var något speciellt som hände med spelvärlden när det första Diablospelet släpptes. Det tycktes inte ha funnits något liknande spel i samma klass tidigare, vilket gjorde att Diablo blev till en omedelbar succé.

En viktig del av Diablos stil är att spelet är väldigt läskigt. Man kan säga att Diablo flirtar med horrorgenren samtidigt som det också är ett fantasyspel. Det var en modig blandning man gjorde när man släppte spelet 1998. Man hör direkt i speltiteln att det är ett spel som förmodligen inte kommer att kännas lika trevligt att spela som en söndagspromenad genom parken. Man har försökt att hålla en röd tråd genom alla sina spel där spelaren ska hamna i en särskild stämning när han eller hon spelar Diablo. Många som spelade Diablo trots att de kanske inte hade åldern inne känner säkert igen sig i att det kan vara ett väldigt läskigt spel som får en att sitta på helspänn där man färdas genom mörka och gudsförgätna platser bebodda av fördömda kättare.

Diablo 1

I den första titeln krånglade man inte till det. Det ondaste av all ondska i universum hade nämligen lyckats ta sig till jorden – Satan. Det är inte helt omöjligt att lista ut att gode gamle Lucifer skulle ha ett finger med i det här spelet om man läser titeln som betyder just djävulen på spanska. Som spelare i Diablovärlden är det din uppgift att helt enkelt ta dig an Diablo och döda honom. Det är som de flesta nog kan förstå något som är enklare sagt än gjort.

Diablo 2

Uppföljaren Diablo 2 blev inte direkt en mindre succé. Efter att folk hört talas om såväl som själva spelat den första titeln var man minst sagt sugna på att få se vad uppföljaren hade att bjuda på. Man förbättrade spelet i största allmänhet. Många Diablofans menar att det viktigaste var att man utvecklade onlineläget ordentligt och gjorde spelet oerhört välanpassat för att spela över internet. Detta var alldeles i början när spelen började leta sig ut på internet allt mer tack vare att hushållen började få bredband inkopplat.

Diablo 3

Man släppte en tredje titel i spelserien. Den kom först 2012 alltså hela 12 år efter att man släppt föregångaren Diablo 2. Förväntningarna var enorma. De flesta tycker att det är ett riktigt bra spel. Nu såg dock konkurrensen annorlunda ut och det var svårt att nå samma framgångar som man gjort 12 år tidigare.