Nintendo Classic Mini – ett måste för alla retrofans

Det finns ingen spelkonsol som är så ikonisk som Nintendo Entertainment System som lanserades 1985 och sedan kom till Sverige 1986. Under slutet av 1980-talet fanns konsolen i nästan varje svenskt vardagsrum eller gillestuga och titlar som Super Mario Bros och Donkey Kong var kända även för dem som var helt ointresserade av TV-spel.

Det har gått många år sedan lanseringen, men alla som en gång blev förälskade i de magiska världarna som Nintendos spelskapare satte ihop får alltid varma och mysiga känslor i kroppen när NES kommer på tal. Det är till och med en inte särskilt blygsam andel gamers som då och då plockar fram den gamla konsolen, blåser rent i kassetterna och kör igång sina favoritspel. Sedan november 2016 finns dock ett lite enklare och smidigare sätt att få en dos härlig spelnostalgi. Det var nämligen då som Nintendo började skeppa ut Nintendo Classic Mini, eller Nintendo Classic Edition som den också kan kallas.

Nintendo Classic Mini är en miniatyr av NES från 1985. Den är vansinnigt söt och alla detaljer finns med. Någon lucka har den dock inte. Alla spel är nämligen inbyggda.

Idel klassiska spel

Inbyggda i konsolen (på ett chip) finns 30 av de mest populära spelen till NES. Givetvis finns både lanseringstiteln (den lite mindre fantastiska Ice Climber), Donkey Kong, Super Mario Bros. (gånger tre), Final Fantasy och Mega Man 2 med i samlingen. Nedan ser du alla spel som finns inbyggda. Bra att känna till är att det inte är möjligt att uppgradera spelkonsolen på något sätt. Det är nedan titlar vi får nöja oss med. Förmodligen är dock utbudet klart tillräckligt för de flesta!

I tabellen nedan presenteras de spel som finns med i PAL-versionen av NES Classic Edition, det vill säga den som kommer att säljas i Europa. För andra regioner kommer konsolen att vara försedd med andra titlar.

Tabell: Alla spel som medföljer NES Classic Edition (i bokstavsordning)

Bubble Bobble
Castlevania
Castlevania II: Simon’s Quest
Dr. Mario
Donkey Kong
Donkey Kong Jr.
Double Dragon II: The Revenge
Excitebike
Final Fantasy
Galaga
Ghosts ‘n Goblins
Gradius
Ice Climber
Kid Icarus
Kirby’s Adventure
Mario Bros.
Mega Man 2
Metroid
Ninja Gaiden
Pac-Man
Punch-Out!!!
Super C
Super Mario Bros.
Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros. 3
StarTropics
Tecmo Bowl
The Legend of Zelda
Zelda II: The Adventure of Link

Det svåraste är väl egentligen att veta var man ska börja. Ska man prova på den legendariska första banan i Super Mario Bros eller ska man ge sig ut på äventyr med Zelda? Ska man testa handkontrollens kvalitet på Punch-Out!!! eller ska man aktivera hjärncellerna i Pac-Man? Oavsett är varje tråkig och mörk höst- och vinterkväll räddad i flera år framöver. Det är bara att lägga ifrån dig alla böcker du tänkt att läsa och logga ut från det nylanserade Spinit som för övrigt erbjuder över 1200 spel, eller något annat nätcasino för att ta resan in i Nintendos förtrollande spelvärld.

Tekniken i NES Mini

Tekniken i NES Mini är inte särskilt revolutionerande, helt enkelt på grund av att det inte behövs. Det krävdes en processor på endast 1,66 mHz för att spela upp kassetterna när det begav sig på 1980-talet och någon direkt ytterligare kraft behövs inte i miniversionen. Emellertid är det klart att det ändå finns lite mer kraft i NES Classic Mini än i originalet.

I boxen finns först och främst själva konsolen, som är en replika av NES, men i betydligt mindre storlek. Konsolen får enkelt plats i handen och den ser riktigt läcker ut bredvid TV:n. I tillägg finns en handkontroll som fästs med sladd till konsolen. För den som har en Wii eller Wii U kan dock den sladdlösa spelkontrollen användas i stället. En andra spelkontroll kan köpas till separat.

Spelen är emulerade direkt från originalen, vilket gör att det är exakt samma spelupplevelse som väntar idag som den vi kunde ta del av för tre decennier sedan. Alla spel är också helt kompletta, med varje liten bonus och varje liten cut-scene. En skillnad nu jämfört med då är emellertid att det i NES Classic Mini finns en funktion för att spara spel. Den är rudimentär för att säga det milt, men den är bättre än inget.

Missa inte att köpa jubileumsboken

I samband med släppet av NES Classic Mini släppte Nintendo också en jubileumsbok med titeln Playing with Power: Nintendo NES Classics. I den finns både bakgrundsinformation och guider till själva spelen på konsolen och otroligt mycket intressanta fakta och kuriosa om NES genom tiderna. Missa inte att köpa den boken om du slår till på en NES Classic Mini.