Nintendo

Det finns inget annat företag som släppt så många klassiska titlar som Nintendo har. Genom åren har Nintendo förgyllt spelälskande personers liv med så många bra spel och konsoler. Man brukar också säga att Nintendo är den mest klassiska konsolen – något som också stämmer. Man började fokusera på spel så tidigt som 1972. På den tiden var det arkadspel det handlade om. Man verkade inte kunna få nog av spelen för de blev populära världen över. Det är till exempel Nintendo som ligger bakom en sådan riktig klassiker som Space Invaders.

Man utvecklade senare två konsoler som var tänkta att använda i hemmet som hette Color TV-Game 6 och Color TV-Game 15. Utvecklingen tog dock fart ordentligt först när man lanserade Nintendo Entertainment System 1983. Man gick med andra ord med i tv-spelsgamet långt innan nutida konkurrenter så som Sony. Det kom ut flera grymma speltitlar till konsolen och största succén var Super Mario Bros 3. Bara i Amerika lyckades man sälja 7 miljoner kopior av spelet. Det var också populärt i Japan, där såldes det 4 miljoner kopior.

1990 kom Super Nintendo som även den blev en riktig succé. Vid ungefär samma tid hade det släppts en del andra konsoler och det var länge oklart hur det hela skulle sluta. Man kan i slutändan säga att Nintendo gick vinnande ur striden. Man slogs mot Segas Mega Drive och NEC:s PC Engine. Det var dock slut på den totala dominansen Nintendo åtnjutit under andra halvan av 80-talet.

Nintendo har alltid varit bra på att förutse trender. Man lanserade till exempel Game Boy 1989. 1996 kom Game Boy Pocket och var en betydligt smidigare historia än föregångaren. Man krönte också stora framgångar senare med Gameboy Color.

Nintendo 64 släpptes 1996 och var tänkt att konkurrera med Sonys Playstation. Det blev en hård kamp och ett riktigt konsolkrig. Nintendo förlorade på att man inte utvecklat CD-romkompabilitet. Man hade en kraftfullare spelmaskin men på grund av att man inte hade CD-romtillgänglighet upplevdes ofta Playstations grafik att vara bättre.

Man hade det svårare när man släppte Gamecube då man hade svårt att sälja lika mycket som man hoppades på. Många menar att Xbox och Playstation helt enkelt var bättre. Med Nintendo Wii ville man senare återigen ge sig in i striden med Sony och Microsoft, den här gången med en mer nischad vinkel.