Playstation

Playstation har länge varit en stor aktör på konsolmarknaden. I en bransch där många faller och försvinner har Sony visat att man med Playstation verkligen klarar av att konkurrera med de andra aktörerna i den så hårda branschen. Man kan också spekulera mycket i hur dagens spelbransch faktiskt skulle ha sett ut om det inte vore för att Playstation varit med och drivit på utvecklingen. Playstation och inte minst Xbox har haft ett kapprace där det hela tiden gällt att försöka vara snäppet bättre än den andre i ett sorts one-up-manship inom spelbranschen. Nintendo har alltid riktat sig mot en något annan kund där det inte var grafiken och spelprestandan i sig som stått i centrum. Det var faktiskt så att Sony kom in på spelmarknaden via Nintendo då tanken först var att man ska hjälpas åt. Playstation valde dock att köra på ett eget race vid sidan av Nintendo och försöka ge dem en ordentlig match på spelmarknaden.

Playstation 1

1994 hade många svenskar fullt upp att kolla på när herrlandslaget i fotboll försökte gräva guld i USA medan andra istället riktade blickarna mot andra sidan jordklotet: Japan. Sony släppte nämligen sitt efterlängtade Sony Playstation 1994. Det skulle dock dröja nästan ett år innan även de europeiska spelintresserade skulle få chansen att lägga vantarna på en av dessa eftertraktade konsolerna. Det blev omedelbart en succé och det är lätt att förstå varför. Den sålde helt otroligt bra. År 2005 kunde man summera ihop en total försäljning av hela 100 miljoner konsoler. Man släppte senare PS ONE som var en lite snyggare version av konsolen. Det gick dessutom att ta med sig den tillsammans med en LCD-skärm som gick att använda i bilen.

PS2

Man upprepade succén från PS1 med PS2. Den lanserades 2000, alltså sex år efter sin äldre bror. En stor grej när den kom var att den också kunde fungera som en DVD-spelare. Vid tidpunkten var DVD:n alldeles ny och en DVD-spelare var inte direkt något billigt. Kanske var det något som gjorde att man lyckades sälja så pass många som man gjorde trots att priset var väldigt högt. Grafiken var oerhört mycket bättre jämfört med föregångaren och detta inbjöd till en ny sorts spelupplevelse.

PS3

Man fortsatte med att göra en snäppet bättre konsol. Nu hade det helt plötsligt blivit enklare att spela online vilket självklart bidrog till konsolens popularitet. Man släppte PS3 2007 och fick konkurrera med ett minst lika hårdsatsande Microsoft som lanserade sin Xbox 360 kring samma tidpunkt.

PS4

Med Playstation 4 lyckades man behålla eller återta tronen från Microsoft. Ser man till försäljningssiffrorna går det bra för PS4 och lite tyngre för Xbox One. PS4 har antingen 500 GB eller hela 1TB i datalagring, något som räcker ganska långt. I CPU-väg kan man stoltsera med en åttakärnig AMD. I maj 2015 hade man sålt 25 miljoner exemplar.